Koolmonoxidemelder onderhouden

Een koolmonoxidemelder onderhouden is eenvoudig omdat deze onderhoudsarm is. Het is wel verstandig om een CO-melder regelmatig te testen met behulp van de aanwezige testknop. CO-melders testen overigens met behulp van een geïntegreerde zelf testfunctie regelmatig de vitale functies en daarnaast wordt de in de melder aanwezige CO-sensor gecheckt op elektrische continuïteit. De CO-melder zal direct een foutmelding geven wanneer deze niet naar behoren functioneert. Indien een melder is voorzien van een vervangbare alkaline batterij zal u deze eens in de 1 á 2 jaar dienen te vervangen. De CO-melders die worden geleverd met een alkaline batterij zijn ook uitgerust met een batterij bijna leeg indicatie functie. Hierdoor wordt u tijdig gewaarschuwd als de batterij bijna op is. Wanneer de koolmonoxidemelder is voorzien van een duurzame lithium batterij hoeft u tijdens de gehele levensduur geen batterij te vervangen.

De technische levensduur varieert per merk van 6 tot 10 jaar. Indien de CO-melder aan het einde van de levenscyclus is zal de melder automatisch melding maken dat deze dient te worden vervangen. Tijdens de levensduur is het advies om de geplaatste koolmonoxidemelder periodiek te testen op werking. U kunt dit het beste eens per week of per maand doen op een vaste dag of tijdstip. Voor het testen van een melder dient u de aanwezige testknop enkele seconden ingedrukt te houden waarna de groene led zal knipperen en er vervolgens een alarmsignaal zal klinken die aangeeft dat de melder naar behoren functioneert.

In sommige situaties kan het wel van belang zijn dat u een CO-melder wel met enige regelmaat schoonmaakt met behulp van een licht vochtige doek. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als een koolmonoxidemelder in een ruimte hangt waar veel stof vrijkomt. U dient de melder dan eens in de zoveel tijd voorzichtig schoon te maken aan de buitenzijde. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen of andere chemische middelen.