Koolmonoxide en verbrandingstoestellen

Een verbrandingstoestel stoot verbrandingsgassen uit. De kans op een verhoogde uitstoot van koolmonoxide is vooral groot bij verbrandingstoestellen die niet goed functioneren of worden onderhouden. Daarnaast is er een verhoogd risico in woningen en bedrijfsruimtes waar te weinig wordt geventileerd. Enkele voorbeelden van installaties waar koolmonoxide vrij kan komen is een cv-ketel, combiketel, geiser of kachel. Daarnaast kunnen andere zaken ook zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in een woning of bedrijfsruimte. Zo kan een gescheurde, losgekoppelde of verroeste afvoerpijp er voor zorgen dat er koolmonoxide ontsnapt, dit kan ook gebeuren bij een beschadigd schoorsteen kanaal of een verkeerd uitgevoerde installatie van een verbrandingstoestel.

Ongevallen met koolmonoxide worden van oudsher vooral met geisers geassocieerd. Het aantal geisers dat nog in huishoudens aanwezig is neemt echter per jaar verder af. Tegenwoordig vinden er meer koolmonoxide ongevallen plaats met cv-ketels dan met geisers. Doordat er veel minder geisers aanwezig zijn in de woningen, is de geiser relatief gezien wel een risicovoller verbrandingstoestel dan een cv-installatie. Bij een kleiner gedeelte van de ongevallen is een kachel, aggregaat of open haard betrokken. Let dus goed op dat een toestel op een correcte manier wordt geïnstalleerd en met regelmaat wordt onderhouden door een erkend installateur.

Bij nieuw gebouwde woningen is er door een verbeterde isolatie geen natuurlijke ventilatie meer aanwezig. Let er daarom extra op dat lucht afvoeren of aanvoerkanalen nooit worden afgesloten, ook niet tijdens koude winterdagen. Denk er aan dat bij een juiste installatie de afvoer van de geiser op het gas afvoerkanaal is aangesloten en niet op het ventilatiekanaal. Bij oudere woningen kan men in de verleiding komen om alle kieren en gaten dicht te stoppen. Dit brengt echter met zich mee dat natuurlijke ventilatie dan niet meer aanwezig is, terwijl voor een optimale ventilatie geen alternatieven ventilatiekanalen zijn aangebracht.

Koolmonoxide houtkachel

Koolmonoxide kan ook vrijkomen bij het gebruik van een houtkachel of open haard. Wanneer je een open verbrandingstoestel zoals een houtkachel of open haard in huis hebt is de kans dat er koolmonoxide in de ruimte komt bij bepaalde omstandigheden aanwezig. Een open verbrandingstoestel is een toestel die zijn verbrandingslucht uit de zelfde omgeving haalt als waar het toestel geplaatst is. Wanneer de verbranding niet meer volledig is door een verstopt of afgesloten afvoerkanaal kan er koolmonoxide terecht komen in de ruimte waar u verblijft. Ook een valwind kan er voor zorgen dat er koolmonoxide terecht komt in de ruimte waar de haard is gemonteerd. Het is dan ook raadzaam om een koolmonoxidemelder in de ruimtes te plaatsen waar een houtkachel of open haard wordt gebruikt.

Bij onderstaande hittebronnen kan koolmonoxide ontstaan:

  • Cv-ketel
  • Combiketel
  • Geiser
  • Houtkachel
  • Gaskachel
  • Kolenkachel
  • Open haard