Beste koolmonoxidemelder Consumentenbond

Beste koolmonoxidemelder test uitslag van Consumentenbond. Tot op heden zijn er in Nederland weinig uitgebreide vergelijkingen en test onderzoeken gedaan als het gaat om CO-melders. De Consumentenbond heeft in 2016 echter uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteit en duurzaamheid van verschillende merken koolmonoxidemelders. De volledige test resultaten van het onderzoek naar CO-melders staat in de Consumentengids die in september is 2016 verschenen. Bij het onderzoek is er gekeken naar de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het koolmonoxidealarm en hoe snel deze reageert op verhoogde CO-concentraties. In voor publicaties is al gemeld dat 2 koolmonoxidemelders zeker niet voldoen aan de gestelde eisen en deze zijn dan ook direct uit de handel genomen door desbetreffende importeurs.

De Consumentenbond is opzoek gegaan naar de beste koolmonoxidemelder en heeft CO-melders van verschillende fabrikanten laten testen door een hierin gespecialiseerd en gecertificeerd laboratorium. De test is geheel uitgevoerd volgens de geldende norm waaraan dit type melders dienen te voldoen. Onderdeel van het onderzoek is een ‘drie maanden stabiliteitstest’. Dit betekend dat alle onderzochte koolmonoxidemelders drie maanden lang zijn getest waarbij er langdurig is gekeken of ze goed en zo optimaal mogelijk reageren bij te hoge CO-concentraties koolmonoxide. In de praktijk dient een CO-melder namelijk zeker 6 tot 10 jaar goed te functioneren bij normale omstandigheden. Dit is echter mede afhankelijk van het type, de aanwezige voedingsbron en het merk van de koolmonoxidedetector. Er zijn melders te koop die zijn voorzien van een vervangbare alkaline batterij of die zijn uitgerust met een duurzame lithium batterij. Het voordeel van de laatst genoemde variant is dat de in de melder aanwezige batterij net zo lang mee gaat als de koolmonoxidemelder zelf. Tijdens de levensduur van de melder hoeft u dus geen batterijen te vervangen. Wij zijn erg benieuwd naar de uitslag en verwachten dat dit onderzoek meer inzichten geeft in de kwaliteit van de verschillende CO-melders die er te koop zijn.

Test beste koolmonoxidemelder Consumentenbond

De consumentenbond heeft in totaal 19 koolmonoxidemelders getest op basis van onderstaande punten:

  • Slaat de melder alarm bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Dit dient binnen 3 minuten met een voldoende hard geluidssignaal te gebeuren.
  • Duurzaamheidstest van 3 maanden
  • Melders mogen niet te snel alarm slaan bij lage concentraties koolmonoxide
  • Juiste werking na een “overdosis” koolmonoxide, check op werking na extreme omstandigheden
  • Controleren of melder een signaal geeft als de batterij leegraakt
  • Beoordelen van instructies en verpakking, zijn de verplichte labels aanwezig en klopt de beschrijving over waar je de melders moet aanbrengen en hoelang de melders functioneren.

Onder andere onderstaande koolmonoxidemelders zijn veilig en goed uit de test gekomen van de Consumentenbond:

De als beste geteste koolmonoxidemelders kunt u online bestellen bij Allesveilig.nl. Deze webwinkel verkoopt alleen gecertificeerde en goedgekeurde koolmonoxidemelders die voldoen aan alle gestelde eisen en richtlijnen.